ECHILIBRU - IKIGAI - GEMUTLICHKEIT

Care este motivul pentru care te ridici din pat dimineața? 


Doar încercând să răspunzi la o întrebare atât de importantă ar putea să te facă să vrei să te întorci în pat. În caz contrar, conceptul japonez de ikigai ar putea ajuta.

Originar dintr-o țară cu una dintre cele mai vechi culturi din lume, ideea devine populară în afara Japoniei, ca o modalitate de a trăi mai mult și mai bine.

Deși nu există o traducere directă în engleză, ikigai combină cuvintele japoneze ikiru, adică "să trăiască", și kai, ceea ce înseamnă "realizarea a ceea ce sperăm". Împreună, aceste definiții creează conceptul de "motiv pentru viață" sau ideea de a avea un sens în viață.



   
Imagine: Toronto Star

Ikigai are legături istorice: gai provine din cuvântul kai, care înseamnă coajă. Aceste notiuni au fost considerate foarte valoroase în perioada Heian (794-1185), potrivit lui Akihiro Hasegawa, psiholog clinician și profesor asociat la Universitatea Eiwa Toyo, adăugând un sentiment de "valoare în viață".

Pentru a găsi acest motiv sau scop, experții recomandă să începeți cu patru întrebări:


  • Ce iti place?
  • La ce ești bun?
  • Ce are nevoie lumea de la tine?
  • Pentru ce poți fi plătit?

Găsirea răspunsurilor și a unui echilibru între aceste patru domenii ar putea fi un drum spre ikigai pentru occidentali care caută o interpretare rapidă a acestei filozofii. Dar în Japonia, ikigai este un proces mai lent și deseori nu are nimic de-a face cu munca sau veniturile.

Într-un sondaj efectuat în 2010 cu privire la 2.000 de bărbați și femei japonezi, doar 31% dintre participanți citează munca ca ikigai.

Gordon Matthews, profesor de antropologie la Universitatea Chineză din Hong Kong și autorul a ceea ce face ca viața să merite să trăiască: Cum japonezii și americanii fac sentimentul lumii lor, au declarat pentru Telegraph că modul în care oamenii înțeleg icigai pot fi, de fapt, Alte două idei japoneze - ittaikan și jiko jitsugen. Itaikkan se referă la "un sentiment de unitate sau un angajament față de un grup sau un rol", în timp ce jiko jitsugen se referă mai mult la realizarea de sine.

Matthews afirmă că ikigai va duce probabil la o viață mai bună "pentru că veți avea ceva de trăit", dar avertizează împotriva viziunii ikigai ca alegere a stilului de viață: "Ikigai nu este ceva măreț sau extraordinar. E ceva destul de concret, zi de zi.

Despre GEMÜTLICHKEIT ce știți?



Pentru mai multe articole despre cum sa te bucuri de viata sanatos, va invit pe site-ul ConsultatiiLaDomiciliu.ro


Comentarii